Rädda världen – död eller levande!

Vi skulle altså ha en prosjektuke for å minimere forbruk, dog ikke til det ekstreme. Man klarer seg jo f.eks i teorien veldig fint uten kaffe, men et sted må grensa gå. Målet vårt med dette prosjektet var flerdelt:

-Vi ville se hvor lite vi klarte oss med
-Vi ville bli mer bevisste på forbruket vårt
-Vi ville skape oss gode vaner for livet etter prosjektuka

Nå var nok ikke vi to de største luksuskonsumentene med lavest bevissthet rundt forbruk og miljø fra før, men vi tenkte at vi uansett kunne bli bedre. Vi satte ned noen punkter vi ville gjennomføre (utdyping følger senere):

-Sette ned temperaturen i leiligheten
-Ikke bruke elektrisk lys
-Måle strømforbruket og søppelmengden iløpet av uka
-Dusje i en balje
-Kjøpe minst mulig av noe som helst (kaffe og melk var viktige unntak!), og hvis vi kjøpte skulle vi følge prioriteringsrekkefølgen 1. kjøpe på Etikken, 2. kjøpe økologisk og/eller fairtrade andre steder, 3. bite i gresset
-Ikke se på fjernsyn (et unntak her også: Vi så “Bonderøven” på dansk nett-TV. Det er en fantastisk serie om en ung dansk småbruker som prøver å være selvforsynt med alt, og som elsker gamle håndverkstradisjoner. Serien har gått på NRK også, under et lignende navn. Her er en lenke til programsiden: http://www.dr.dk/tv/program/bonderoeven)
-Ikke bruke (mye…) tid på facebook, candycrush, hayday og lignende tidsslukende datagreier
-Prøve søppelstuping (også kjent som dumpsterdiving)
-Kun gå og sykle som transport

bilde (1)

Dette handler altså ikke bare om miljø, men også økonomi og levevaner. Candycrush er ikke spesielt miljøskadelig eller fører oss i økonomisk ruin, men det er mye triveligere å lese bok eller avis i stearinlysbelysning eller opprette en blogg!

Vi startet det hele med et litt sleipt triks: Vi inviterte mange venner på kveldsmat på torsdagen, og sa at vi stilte med brød (nybakt av ymse melrester fra skapet, må vite!) og melk, mens de skulle komme med pålegg. Det ble meget koselig, og mengder med herlig mat som ble nytt i skinnet av et snes stearinlys. Noe av det medbragte ble, som rett og rimelig var, tatt med tilbake, men vi satt igjen med masse herlig pålegg vi kunne leve på resten av prosjektuka vår…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s