«Og kor du bryggjar og kor du bakar…»

«…d’er alltid ein, som det ikkje smakar» (Ivar Aasen)

Jeg får håpe denne ene ikke dukker opp, for i dag var det duket for brygging og baking. Til 30-årsdagen min fikk jeg bryggeutstyr av Marièl, skjønt fikk og fikk. Med felles økonomi blir jo sånne ting litt spesielt, og når jeg atpå til kjøpte det selv fordi det var jeg som visste hva jeg ville ha, og det var jeg som hadde nok penger på kontoen, ble det til at jeg gikk i butikken og kjøpte meg bryggeutstyr for mine penger – som jo egentlig er felles, og dermed også Marièl sine, så derfor kan man likevel si at jeg fikk bryggeutstyr til 30-årsdagen.

Men nok om det. Før jul prøvde jeg meg med min første runde brygging. Det ble riktig så godt, men jeg gjorde litt småfeil nå og da, så nå gikk jeg løs med litt bedre forutsetninger. Jeg brygger etter den såkalte «Brew in a bag»-metoden, og har én kjele jeg bruker til både mesking og koking. Her følger dagen kronologisk, i fall du er nysgjerrig på hvordan en bryggedag kan se ut:

Forleden dag: Jeg stakk innom den fine, nye bryggebutikken Bakke brygg (i Trondheim) og kjøpte det jeg trengte av malt, humle og ølkorker. Til sammen 350,- for ca. 40 liter øl. Det blir 4,40 kr per halvliter (strøm kommer i tillegg, men det blir ikke veldig mye)…

Kl. 9.00: Jeg satte 36 l vann til oppvarming i en 50-liters-kjele med kran, på en 3,5 kW induksjonsplate (det er ikke plass til en så stor kjele på komfyren, og det ville dessuten blitt masse spilt energi hvis jeg brukte den.

Maltet i posen

Maltet i posen

Kl.10.30: Vannet hadde nådd 71 °C, og det var på tide å ta oppi maltet. Det er lurt å ha en rist i bunnen av kjelen for at meskeposen ikke skal brenne seg, og for at posen skal kunne stå i kjelen å renne av seg etter meskinga. Jeg hadde tenkt å kjøpe en rist som passet til kjelen, men da jeg fant ut at den kostet over 2000,-, droppet jeg det. Jeg har planer om å mekke noe hjemmelaget, men denne gangen klarte jeg meg med et stort grytelokk som jeg la opp ned i bunnen av kjelen. Det fungere fint. Etter å ha lagt lokket i bunnen, festet jeg en finmasket nettingpose til kjelen, så helte jeg i maltet og rørte ut klumpene. Dette er viktig for at det ikke skal bli klumper med malt som vannet ikke trenger inn i, og som dermed blir uutnyttet. Da jeg hadde rørt ut alt, var temperaturen 67 °C, perfekt mesketemperatur.

Kl. 10.40: Eirik kom på besøk for å være med på bryggdagen. Han hadde med kaker, og jeg kokte kaffe. Å brygge tar lang tid, men det er mange pauser og tid til for eksempel kaffedrikking.

Kl 11.00: Herrestafetten i Sotsji begynte.

Kl. 11.30: Det går dårlig i staffetten, så det gjorde ikke så mye å gå i fra… Meskinga har fått holde på en time, og det er på tide og sile fra maltet. Jeg gjorde det enkelt ved å åpne krana og la vørteren, som væska nå heter, renne over i en stor plastdunk. En gang i mellomtiden hadde jeg satt over 12 liter vann i en kjele på komfyren, og når det meste av vørteren hadde rent ut, helte jeg dette vannet (70-80 °C) over malten for å få mer utbytte. Det fikk stå en stund for at mest mulig av vørteren skulle renne ut av maltet.

Ferdig med maltet

Ferdig med maltet

Kl. 12.15: Det hadde nå rent fra seg. Jeg løftet ut maltposen, og helte tilbake all vørteren og satte det til koking. Jeg målte nå oechlevekta, og den stemte på en prikk med oppskriften. Stafetten gikk nå så dårlig, at jeg fant ut at jeg skulle bruke tida på å sette en brøddeig. Forrige gang jeg brygget syntes jeg det var så trist å hive 10 kg malt (riktignok tappet for mye næring gjennom bryggeprosessen, men læll!). Det ble da fuglemat, men denne gangen ville jeg bruke det selv, så det ble brød av det.

Kl. 13.10 Det hørtes en fresing fra kjøkkenet, og der stod vørteren og kokte over (herlig med induksjonsplate, som ikke svir fast ting!). Av med lokket, og oppi med første porsjon humle. Kokinga skal foregå uten lokk blant annet for at det ikke skal koke over, men som dere kan se går mye av tida med på å vente på oppvarming, så derfor beholdt jeg lokket på under oppkokinga for å spare litt tid og energi. Jeg burde vel bare fulgt bedre med på slutten…

Kl. 13.55: Oppi med andre ladning humle.

Kl. 14.00: Oppi med klaringsmiddel. Satte også oppi kjølespiralen, så den ble desinfisert av kokinga.

Kl. 14.05: Oppi med tredje ladning humle.

Søndagspynta bakstedeie.

Søndagspynta bakstedeie.

Kl. 14.10: Oppi med fjerde ladning humle. Vørteren hadde nå kokt en time, og vi startet nedkjølinga. Brøddeigen hadde i mellomtiden nesten vokst seg ut av bollen, og Marièl, som i mellomtiden hadde kommet hjem, ikledt seg dirndel (!) og tok på seg å bake dem ut. Vi vasket gjæringskara, sil, trakt, korker og gjærlåser. Frem til koking er det nemlig ikke så supernøye med rensligheten, siden alt likevel kokes. Etter kokinga, derimot, bør man prøve å holde bakterier og villgjær borte.

Jeg satte ny brøddeig med det samme. Vi har jo nok malt liggende nå…

Det er noe i gjæring...

Det er noe i gjæring…

Kl. 14.40: Vørteren var nede i 20 °C, og vi tappet ølet over på to store plastdunker, og tilsatte en pakke gjær i hver, samt litt gjærnæringsalt. Vi begynte å tappe gjennom en vanlig melsikt, men etterhvert så vi at det gikk grums gjennom nettet i sikta, og vi byttet da til et sileklede jeg hadde til bruk ved safting, noe som fungerte bedre. Mot slutten ble det så mye grums at det tettet seg, så da anså vi de siste literne som tapt. Under kokinga koagulerer nemlig det meste av proteinene i vørteren, og blir til en grøt som legger seg i bunnen av kjelen. Jeg startet med 48 liter vann, men en del ble igjen i maltet, noe fordampet under kokinga, og noe ble igjen med grumset da vi tappa. Uten litermål i bryggekjelen vet jeg ikke nå hvor mye øl det faktisk blir, men jeg antar mellom 40 og 45 liter.

Kl. 15.00: Ferdig! Eirik rakk akkurat å være med på tappinga før han måtte takke for seg. Takk for selskap, kake og bryggehjelp!

Kl. 16.00: Ferdig også med rydding og vasking! Nå er det bare å vente på gjæringa.

Oppskrifter:

Såmannsbrygg
Et godt øl trenger et godt navn, og som beboere i Klostergata, fant vi det betimelig å gå til Boken for å finne inspirasjon. I dag er det som kjent såmannssøndag, så da ble det «Såmannsbrygg». Det er en pale ale, og oppskriften bygger på denne oppskriften, men med doblet mengde, og jeg endret litt på humla for å bruke opp noen humlerester fra fryseren:
Malt: United Kingdom – Pale 2-Row: 9 kg
United Kingdom – Crystal 30L: 0,5 kg
Vann: 48 l
Humle: 60 min: Cascade 30 g, amarillo 20 g
15 min: Cascade 40 g, amarillo 20 g
5 min: Amarillo 40 g
0 min: Amarillo 20 g. willamette 20 g
Gjær: Safale US-05

Maltbrød:
Oppskrift til tre store brød, nokså løs deig. Laget litt på slump, men omtrent følgende:
Utvaska byggmalt: 1,2 kg
Siktet hvetemel: 1,2 kg
Salt: 1 ts
Vann: 6 dl
Gjær

Maltbrød

Maltbrød

PS: Nybakt brød med brunost ble fortært mens vi så Norge slå Sveits 5-3 i curling. Mer spennende, morsomt og tilfredsstillende enn skistafetten, og brødet var godt!

3 thoughts on “«Og kor du bryggjar og kor du bakar…»

 1. Fin artikkel! Tror jeg skal prøve meg på din skyllemetode neste gang jeg brygger relativt lett øl, for å få større kokevolum, og mer øl. Smart! 🙂

  Et tips til neste gang: Dropp siling av vørteren. Det er kjedelig. Dersom det kommer humlerester og trub i gjæringskaret pakker det seg nokså raskt i bunnen og blir «innelukket» av bunnfelt gjær i løpet av noen dager.
  Hvis du som meg er litt fjollete, og helst vil ha klar vørter til gjæring (smart hvis du for eksempel vil gjenbruke gjæren), kan du la vørteren stå i ro en times tid etter avsluttet nedkjøling (legg på lokk!). Da rekker proteiner og humle å bunnfelle skikkelig. Såfremt du tapper av litt over bunnen vil du få klar og fin vørter til gjæring.

  Nok et tips: Hvis du bruker mye humle kan du hive en stor sleiv i gryten samtidig med kjølespiralen, for å desinfisere. Når du har nappet opp kjøleren rører du alt du kan, så det blir en stor virvel i gryten. Legg på lokk og vent en times tid før du tapper av. Da samler humlen seg i en haug midt på bunnen av gryten, så du ikke får det med når du tapper av.

 2. Takk for tips! De skal jeg ta med meg til neste gang.

  Forøvrig kan jeg nå opplyse at brødene blir seige i midten samme hvor lenge de steker. Jeg skal prøve igjen senere med en litt mindre andel malt i deigen.

 3. Tilbakeping: Maskbrød 2.0 | Grøn er ein fin farge

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s