Maskbrød 2.0

Mens kona støyper, hiver jeg meg over baksten. Jeg kan nå avsløre at de brødene jeg bakte av den avsilte malten (se her), som jeg nå har lært kalles mask, ble veldig gode på smak, og faktisk ikke preget av at det var mye grove byggskall. Men de hadde et stort problem: De ble helt deigete i midten. Samme hvor lenge de stekte. Jeg tipper det var en kombinasjon av at jeg laget deigen litt for løs (litt for mye vann), og at det var litt for stor andel mask sammenlignet med hvetemel (halvt om halvt).

Etter brygginga satt vi igjen med et mask-berg, men vi kunne ikke bake med alt med det samme. Det ble en sen kveld etter brødbakingen, så i første omgang ble resten av masken glemt på kjøkkenbenken. Neste dag kunne nesen fortelle at det hadde begynt å lage seg om til en gjærdeig helt på egenhånd… Gjærdeig er gjærdeig, tenkte vi, og det hadde ikke ligget lenge. Vi frøs derfor ned en god del i isbokser, og fylte en langpanne som vi tørket i stekovnen. Da det fortsatt var mengder igjen som luktet mer og mer gjær, fikk det bli til humus/fulglemat i skogen.

Nå var det på tide med et nytt forsøk:
Denne gangen gjorde jeg det i forbindelse med tapping av ølet over på flasker, så jeg kan i forbifarten nevne at det ble 32 liter ferdig øl (det forsvinner overraskende mye væske underveis i en bryggeprosess! Dette resulterte forøvrig i at jeg har halvannen kasse med tomme, grundig vaskede ølflasker stående, hvis noen er interessert), og at final gravity (jeg vet desverre ikke om noen god norsk oversettelse) var 1,018, for de som måtte finne det interessant. Dette måles med en såkalt oechlevekt, og angir indirekte hvor mye sukker som er løst opp i ølet etter at det har gjæret ferdig. Original gravity angir hvor mye sukker som var oppløst før gjæringa. Den var 1,063, og ut av det kan man regne ut alkoholstyrken slik:

A = (OG – FG)/0,00753 = (1,063 – 1,018)/0,00753 = 5.98 %

I tillegg blir det dannet litt alkohol når det ferdiggjæres på flasker, mens det dannes kullsyre.

Da ølet var tappet, lå det igjen litt gjærbefengt bunnslam i gjæringskara, og jeg tenkte «Hmm. Gjær er gjær,» og laget et testbrød. Nå var hovedmålet å teste bruken av ølgjærrester, så jeg minket kraftig på masken. Jeg laget for anledningen denne oppskriften:

Maskbrød 2.0:
100 g mask (tørket)
200 g sammalt hvetemel
450 g siktet hvetemel
4 dl vann
Noen skjeer gjærbefengt ølbunnfall

Jeg varmet vannet til ca. 25°C (dette var jo ølgjær), og blandet i noen skjeer gjærgrums og et par teskjeer sukker og lot det stå litt før jeg blandet det med melet. Det ble en litt fast deig, men den viste seg å heve sakte, men godt, og brødet smakte utmerket. Et hint av humle og ølgjær fikk det til å virke som om jeg drakk øl til maten, og det var ikke dumt! Da brødet var ute av ovnen hadde klokka imidlertid rukket å nå midnatt, så oppfølging med produksjon større kvanta måtte vente.

I dag tok jeg så fatt på nytt etter jobb med en større porsjon. Det morsomste med brødbaking er jo at man kan bruke alt mulig man finner i skapet, så denne gangen ble oppskriften slik:

Maskbrød 2.1:
200 g tørket mask (alt jeg hadde igjen. Det blir spennende å prøve med det jeg har i fryseren senere)
210 g mandelmel (restene av et tidligere mislykket forsøk på å lage mandelsmør, som absolutt ikke ble smør, men tørt og melaktig)
220 g havrebrød-blanding
120 g rismel
180 g sammalt hvetemel
1320 g siktet hvetemel
1,5 l vann
1 dl (?) gjærgrums

Samme fremgangsmåte, og igjen hevet det fint, men sakte. Jeg satte deigen ca. kl 17, bakte den ut til tre brød ca. kl 20.30, og satte dem i ovnen ca. kl. 22. De ble høye og fine, med sprø skorpe og fast kjerne som hang fast i skorpa og ikke smuldret. Det kan se ut som jeg etter hvert får dreisen brødbakekunsten! Før disse maskbrødforsøkene, tror jeg at jeg kunne telle antall vellykkede brød jeg har bakt på én hånd.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s