Plantasjen

bugn
I påvente av å flytte på landet, har vi så smått prøvd oss på litt dyrking her i Trondheim. Vår tilgang på hage begrenser seg til en meget skyggefylt liten flekk med hard og skrinn sandjord, så våre forsøk med poteter og jordskokk har gitt negativ avkastning (de største potetene vi har tatt opp var som små plommer…). Men vi har også prøvd oss i vinduskarmen på arbeidsrommet, og det med litt større hell. Om noen har fått den oppfatningen at vi er grønne guruer som presterer perfekt i alt vi gjør, kan de først som sist slå den tanken fra seg!

paprika
Vi har prøvd med tomat, chili og paprika i potter. Tomatplantene har vært mest krevende, og ville nok hatt mer jord enn vi ga dem. De har blitt 2-3 meter høye, tynne og båret lite frukt. Lite jord kombinert med den varme innetemperaturen og antagelig litt lite lys sørget nok for det. Chili og paprika viste seg å være lettere. De krever mindre vann, blir mindre (og tar dermed til takke med litt mindre jord), og viser seg dessuten å være flerårige!

I 2012 sådde vi en del chiliplanter fra frø plukket ut av en butikkjøpt frukt. Første bøyg ble sommerferien, da vi var mye bortreist. Det endte med at de ble overvannet ca. en gang i uken av oss på tur innom byen eller av snille venner, for så å tørke ut til neste gang. Plantene kom seg imidlertid velberget gjennom ferien, og på seinsommeren fikk vi høstet litt, men mange blomster datt desverre av uten å sette frukt. De bar fortsatt noen frukter da vinteren kom, og jeg leste et sted at de kan overvintre. De ble færre og færre blader igjen, men de fikk stå (tross enkelte i husstandens ønske om å få ryddet bort de visne plantene…). Så kom juleferien. De fikk en stor dose vann alle sammen, og så ble vi borte i to uker. Etter ferien hadde de fleste definitivt bukket under, men den mest håpefulle fikk ny jord, og grøntes til utover vinteren.

IMG_1554
2013 ble så en eneste lang chilihøst. Den gamle planten fikk tidlig blomster, og vi høstet flere titalls frukter gjennom året på denne alene. Vi sådde også nye chili- og paprikaplanter, som også fikk en del frukter etter hvert, 12 centimeterspotter til tross. Noe av redningen var nok en pose med kunstgjødsel som vi fant i kjelleren (når vi først hadde gjødselen for hånden, kunne vi jo like gjerne bruke den). Jeg fant dessuten ut at det var effektivt å leke bie med q-tips! Nå ble det ikke noe problem at blomstene datt av. Til høyre ser du hva vi kunne høste på en god dag. Noen frukter ble mindre enn disse, men noen ble også mye større!

Mutert paprika
Én paprikaplante utviklet seg veldig rart. Den ville ikke slippe frøet da den var helt ny, og jeg lurer på om det var da den store feilen skjedde. Jeg hjalp den med å plukke vekk føret fra spiren, og deretter vokste opp til å bli en forkrøplet plante, som riktignok bar frem noen små, men velsmakende frukter. Er det noen som vet om jeg kan ha forårsaket dette, eller om planten må ha vært dårlig i utgangspunktet?

IMG_5262IMG_5266
Det formelig bugner i vinduskarmen i januar! Dette er paprikaplanten blant døende pinner. Til høyre etter noen uker til.

Som i forrige år led plantene av juleferievanskjøtsel, og nå er kun to igjen (den gamle chilien på sitt tredje år, samt en av 2013s paprikaer), selv om også andre viste små tegn til liv en liten stund. Mye av de to visnet også ned, så de ser nokså redusert ut sammenlignet med i høst, men det ser lovende ut. Paprikaen er veldig ivrig etter å sette blomster, så der har jeg gått løs med saks for at den skal få etablert litt bladverk før den legger all sin kraft i blomster og frukter. Ettersom vi skal flytte til sommeren, blir det ingen nye planter, men det vil jo være gøy om vi kan få med oss gammelchilien på flyttelasset. Den skal nok få seg større potte og ny jord etter hvert.

Det er forresten på tide å gi denne fine chiliplanten navn. Har du et forslag?
 
IMG_5264IMG_5267
Gammelchilien på dødens rand etter nyttår, og etter gjennomppliving og nedklipping

One thought on “Plantasjen

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s