«Fiskehistorier»

«Fiske? Det er vel noe uinteressant og uviktig som bare angår nordlendinger,» tenker du kanskje. I så fall tar du smertelig feil. I hvert fall når det gjelder «uviktig» og «bare angår nordlendinger», for det er veldig viktig, og angår i aller høyeste grad hele befolkningen. Om du synes det likevel er uinteressant, kan jeg ikke si noe på dét, men det er nå likevel bra å ha litt kunnskap om dette.

Fisk_liten-500x500Forleden dag var jeg på foredrag med Henning Røed, som har skrevet boka «Fiskehistorier», som kom ut på Manifest forlag i fjor. Han øste raust av sin kunnskap som marinbiolog, og her er noen viktige poeng:

– Fisken i havet utenfor Norge har en svært stor verdi, og er en potensielt evigvarende ressurs. Den er, har vært og forhåpentligvis kommer til å være en viktig eksportvare og sentral i Norges økonomi.
– Kvoter, fangstreglement m.m. samsvarer ikke med forskernes anbefalinger.
– Privatisering av kvoter og markedsliberalistisk fiskeripolitikk gir nå noen få privatpersoner muigheten til å tjene seg søkkrike på våre felles ressurser (tenk om alle oljeinntektene tilsvarende hadde gått i hendene på noen få personer!).
– Forrige fiskeriminister fra Høyre ga ut evigvarende fiskekvoter! (De rødgrønne fikk riktignok gjort det om til 25 års-kvoter. Puh.)
– Det finnes en ganske enkel løsning: Lytt til forskerne – det gir også best økonomi for fiskere, redere og hele nasjonen på lang sikt (mange er desverre kun interessert i å tjene mye penger på kort sikt på bekostning av fellesskapet).

Boka anbefales for utdyping av alt dette, men omhandler også hummer-forvaltning, gode og dårlige sider ved fiskeoppdretten, det store krakket på Island og andre relaterte tema. I sakens anledning anbefaler jeg også å støtte opp om Kystaksjonen.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s