Sommer på flaske

Som ei vennine av meg sa: «Juli funker i år!» Temperaturen har nå ligget jevnt på oppunder 30 grader i lange tider. Da er det viktig å få i seg nok væske, og et godt alternativ er da hylleblomstsaft, som er godt og leskende!

NB: Vi har to sorter hyll i Norge: Rødhyll og svarthyll. Rødhyll er giftig, og derfor er det svarthyllen som egner seg best til matlaging. Det er lettest å se forskjellen når de har fått bær, da rødhyllen har røde bær, og svarthyllen har – ganske riktig – svarte bær. Men også blomsterstandene er ulike. Rødhyllens blomster har klaseform, som mange små, hvite blomster form som en buskete drueklase, mens svarthyllens blomster er skjermformet – de små, gulhvite blomstene står i flate skjermer. Her hos oss var det også ekstra lett å se forskjell, da rødhyllen allerede hadde fått bær da svarthyllen blomstret.

Sambucus_racemosa2 Klaseformet rødhyllblomst

midtsommar- 5 Skjermformet (flat) svarthyllblomst

Oppskrift på saft fant vi i denne flotte boka som Marièl fikk til bursdagen sin i fjor:

XXZ91S-A-E4hdM__AISc5UQ6VBbt9ofO1gvZ0ILkhhMOppskrift på hylleblomstsaft
40-60 blomsterklaser av svarthyll
3 sitroner
2 l. vann
2 kg. sukker
20-25 g. sitronsyre

Skjær sitronene i skiver, og kok dem opp i vannet sammen med sukkeret. Fisk ut sitronskivene, og løs opp sitronsyren. Slå laken over blomsterklasene. La dette stå tildekket og kjølig i tre dager. Sil fra saften. Den bør oppbevares frosset.

 

Vi bestemte oss for å doble oppskriften, og det gikk raskt å plukke hundre blomsterklaser. Det sto bugnende svarthyller mange steder i nabolaget.

qHE1jlcn_0xbhtkW2PSIhgawj5J7I5pvREsxPef7c_s

Slik ser hundre hylleblomster ut.

pc10ljHDppSq2qaepEOA-cj71jIsc0mLUq5Pu5lbad8

Sitroner i skiver, samt et lass med sukker kokes opp

9s76NpoIZqgBOI_zXOaiT6ck8mPDhINdg16ISW9i_Cw

Det ferdige produktet på flaske, klar til å nytes!

Vi prøvde senere å lage hylleblomstvin, men det ville ikke gjære. Etter tre dager smakte det fortsatt bare saft, men faktisk godt, så da endte vinforsøket også i fryseboksen som saft. Vi har med andre ord nå hylleblomstsaft for lange tider, men selv om denne saften nok egner seg best som leskedrikk på varme sommerdager, kan den nok brukes til å vekke gode sommerminner når høsten kommer og en stabil temperatur på opp mot 30 grader virker utenkelig.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s