Av jord er du kommet, til jord skal du bli

Vi har bygget en kompostbinge!

I Trondheim var vi så heldige å finne en kompostbinge i hagen bak huset der vi bodde, og vi brukte den flittig. På mange måter er Tystad en stor oppgradering fra Klostergata, men kompostbinge manglet vi. Nå har riktig nok NoMil – renholdsverket i Nordfjord – egen innsamlingsordning for organisk avfall, men det virker meningsløst å sende masse næring ut av huset for så å måtte kjøpe inn tilsvarende med gjødsel og plantejord (det er desverre en del miljøødeleggelser i kjølvannet av plantejordproduksjon). Dessuten er det gøy å kompostere, og renovasjonsavgiften blir mindre. Vi kunne selvfølgelig gått for den enkle løsningen og kjøpt en ferdig binge. Det er et stort og godt utvalg på markedet, men det er penger å spare på å bygge, og det er utrolig tilfredsstillende å lage noe selv! Jeg tror den psykiske folkehelsa hadde vært bedre om flere laget ting selv, fremfor å bare kjøpe alt de trenger.

qvBBqMJ-l-X-Y574nDt1Bifj9v19aJKOgB4dgDfQ7_M

Vi fikk materialer og fikk låne sag på Byggern. Tusen takk!

På hjemmesiden til Grønn hverdag fant vi en oppskrift, og tok utgangspunkt i den, med noen små endringer på grunn av materialene vi hadde til rådighet. Vi startet med å oppsøke svigerfar på Byggern, som lot oss få plukke det vi trengte av trelast blant kapp og skraplast. Vi fikk også meget billig isolasjon fordi det hadde vært «underbrøsle», eller «strø», i isolasjonsplatestablene. De var av en type impregnert isopor, og derfor mye greiere å ha med å gjøre enn vanlig isopor som består av mange små, hvite kuler. Sistnevnte må dekkes med plast elle duk, mens våre plater kan være bare inn mot komposten. Vår gode plan B var å oppsøke søppel-/gjenbruksstasjonen for å finne materialer, men det trengtes altså ikke. Hvis man ikke er bundet opp til spesielle dimensjoner, er det gjerne lett å finne brukt materiale!

3hNBMz4PkFZsbBjKN_enlCaE9ryJ6tzYd1gEBU_OQxY

Snekringen er i gang!

At vi endte opp med en haug fjøler av ulik bredde viste seg som er fordel da vi skulle få det til å gå opp med et helt antall fjøler på sidene av kompostbingen. Etter å ha byttet litt om på fjøler av ulike dimensjoner, gikk det opp uten at vi trengte å sage eller høvle noen fjøler på langs.

Vi kom ganske raskt i gang, og fikk satt sammen tre kanter, og snekret framsiden, som skal være avtagbar. Deretter ble det dessverre et opphold i arbeidet fordi vi ikke fikk tak i musesikker netting til å ha i bunnen. I bunnen skal det nemlig være luftehull for å slippe oksygen inn til komposteringsprosessen og overskuddsvann ut, men det er viktig at kompostbingen ikke blir et festlokale for mus og rotter, så derfor denne nettingen. Felleskjøpet hadde riktignok, men kunne bare selge en hel rull med metervis. Byggern ble denne gangen løsningen igjen, for de bestilte inn, og etter noen dager fikk vi det vi trengte.

2014-07-31 20.44.58

Netting på plass i bunnen. Framsida skal være avtagbar.

Etter å ha fått på plass bunnen, dekket vi bunnen og sidene med isolasjon. Det viste seg da at alle isolasjonsplatene ikke hadde de samme dimensjonene, så det ble litt pjongel – som det jo heter – å få det til å gå opp. Isolasjonen var ca. 20 cm. brei, så vi limte sammen og dekket skjøtene med gaffatape, før vi limte det hele på plass (Nei, ikke med limstift, men med noe heftig bygningslim).

2014-09-03 20.39.08

Hull i bunnen til ventilasjon og drenasje.

Så var det å feste framsida med – hva det nå heter – sånne beslag som kan åpnes og lukkes, slike som typisk holder tilhengerkarmer sammen. Vi fikk maling av huseierne våre, som hadde en rest med samme farge som huset vårt, og ga den to strøk før vi satte på lokk med hengsler, kjetting til å holde det åpent, takpapp og isolasjon festet med (patentbånd og skruer). Et lite indre lokk måtte også på plass, og så en liten rampe til å stå på, så det kan komme til luft under. Og så var vi endelig ferdige!

2014-09-03 20.39.02

Slik ser den ferdige bingen ut åpen…

2014-09-03 20.38.53..og lukket.

 Nå har vi allerede brukt den en del uker, og den eter opp både potetskrell, fiskeslo, råtten frukt og annet, og omdanner det til fin kompost-jord. Vi har nå snudd torva på en del av plena, og skal ha kjøkkenhage til våren. Da blir det fint å gi grønsakene god næring laget av vårt eget kjøkkenavfall!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s