Mer kompost

Jeg er utrolig fascinert av fenomenet kompost, og om du tror jeg så meg ferdig og fornøyd etter å ha bygget én kompostbinge (se dette tidligere blogginnlegget), tar du feil. Innholdet i varmkomposten bør nemlig ligge til modning (videre nedbryting) gjerne et år før man bruker det. Spesielt det nyeste avfallet har jo ikke rukket å kompostere noe særlig. I tillegg ville det være fint å ha en større binge som kan ta imot hageavfall, som raskt ville fyllt opp hele varmkoposten. Altså, jeg bygget en binge til, men siden den ikke skulle være isolert, var dette en mye enklere affære.IMG_6510

Varmkomposten klar til tømming.

Egentlig er alt som trengs bare en ramme som kan holde på og avgrense en haug med gress, kvister og lignende. Veeldig lett og fort å lage. Men det er nok en del som har nøyd seg med akkurat dét, og så ender de opp med det jeg har sett mange steder: En sprengfull, gammel kompostbinge som tydeligvis ikke blir tømt, og dermed ikke egentlig gjør nytten sin. Det er en stor fordel om den lar seg tømme på en enkel måte. Jeg valgte en løsning med tre faste sider, og én side bestående av løse fjøler som går ned i to spor. Dermed kan jeg justere høyden på denne kanten, og det blir også lettere å fylle.IMG_6514

Varmkoposten er tømt over i ny binge. Her synes spora plankene på framsida går ned i.

Jeg brukte bare søppel denne gangen- til og med spikeren hadde jeg funnet. Bakveggen var en palle jeg fant i fjæra. Sideveggene var paller jeg hadde fått levert ved på, men jeg plukket av understellet, så bare den smale grinda var igjen, for at bingen skulle få plass. Materiale til framsida var dels fra resten av de nevnte pallene, dels fra en kjenning som renoverte en låve og hadde en haug kassert materiale liggende.

Jeg er godt fornøyd med rersultatet. Både kompostbingen i seg selv og plasseringen mellom buskene. Nå heter det seg at man bør ha to kaldkompostbinger, én til fylling og én til ettermodning, så vi får se om tiden bringer flere binger…IMG_6512

Kompost i solnedgang

4 thoughts on “Mer kompost

  1. Hei!
    Tenkte eg skulle kopiere denne i samband med jobb, og då lurte eg på om du har noko avstandshaldarar på plankane på framsida?

    • Ja, eg satte på ein bit av ein trelist i kvar enda av fjølene, så det vert litt luft mellom dei, slik du ser på biletet. På biletet kan du òg sjå desse som gult tre mellom dei grå fjølene.

  2. !! No ser eg det. Det såg ut som plankane bak som viste i mellom.
    Kva trur du om levetida til bingen, vil den råtne?

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s