Biologisk krigføring

 

(Dette innlegget ble egentlig til i sommer, men så drev det til sjøs på glemselens hav, før det atter fant land i min huge denne oktoberkvelden)

Langs veggene på huset vi leier, er vi så heldige at det er planetet mange fine rosebusker. Det varierer imidlertid litt hvor godt de trives, på bakgrunn av mengden lys, varme og væte. Og roser er dessuten kjent for å være et yndet mål for disse skapningene:IMG_6498Bladlus. I år oppdaget jeg dem plutselig i store horder på den ene rosebusken. Jeg var imidlertid så heldig å få prøve meg på biologisk krigføring. Naboen vår, som er eple- og grønsaksbonde hadde nemlig akkurat høstet et stykke salat, hvor det hadde vært mye bladlus, og det hadde dermed også samlet seg mye av bladlusas erkefiende der: Marihøna. Jeg gikk til åkeren hans med et glass, og brukte ikke lang til på å plukke omlag et snes marihøner.

IMG_6487

Da de ble samlet på ett sted, fant opptil flere av marihønene (og marihanene?) ut av morsomme aktiviteter som man trenger å være to om for å gjennomføre. IMG_6488 Jeg plasserte dem ut rundt i rosebusken, og flere av dem gikk umiddelbart i gang med å gnafse i seg de små grønne utyskene.IMG_6492

Maur kan også ofte sees sammen med bladlus, men de spiser dem ikke – de «melker» dem. Utenom mennesket maur de eneste som driver landbruk! De kan både melke bladlus i det fri, og holde dem fanget som husdyr, samt dyrke sopp nede i tua. Men nok om maur. Nå er det marihøner som gjelder.IMG_6496Andre marihøner hadde viktigere ting fore enn å spise. Forhåpentligvis kan det bli flere av dem etterhvert.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s