Fail

Det er en kjent sak at sosiale media og bloggsfæren er spekket med glansbilder. Man velger de vellykkede øyeblikkene, og pynter kanksje til og med litt ekstra på dem, før man deler dem med omverdenen. Leser du bloggen vår, kan du kanskje også fort komme til å tro at vi er supervellykkede grønsaksdyrkere og verdensreddere. som står på hver dag for å ta vare på grønsakene våre, klimaet eller andre viktige ting. Sannheten er nok at vi setter stor pris på sofaen begge to, og dessuten absolutt ikke lykkes i alle våre prosjekter. Her er noen små eksempler fra årest hagebruk:
IMG_6964

Her er årets gulrøtter. Mange fine, men mange som har valgt å gå i stokk, og sees her som høye stengler. Å gå i stokk vil si at de setter blomster og rota blir uspiselig, noe de egentlig ikke skal gjøre før i sitt andre år. Hvorfor dette har skjedd, vet jeg ikke (vet du?), men på den positive siden, kan vi kanskje høste gulrotfrø, skjønt, nå nærmer vinteren seg uten at de har blomstret ordenlig ennå. Dessuten er det vel litt dumt å avle på egenskapen «gå i stokk første år»:

IMG_6963

Se vår fantastiske salatåker! En plukksalat jeg ikke husker navnet på nærmest, og de pistrete greiene bak er ruccola. Her har vi ikke fått høstet mer enn noen ruccoloafrø. Jorda var nok her for dårlig. Krydderplantene i bakgrunnen trives dog bra. Bak ruccolaen kan du se sitronmelisse, oregano, kruspersille og gressløk, alle overvintret fra i fjor.

IMG_6962

Denne squashplanten har det ikke helt bra med seg selv. Den har fått mange frukter, men alle har visnet ganske fort. Vet ikke hvorfor. Mulig den har blitt utsatt for for mye tørke og/eller drukning. Squashene vi har på friland går det heldigvis bedre med.

IMG_6961

Reddiker skal liksom være superenkelt. Bare å så og høste. Våre fikk imidlertid veldig sparsom vekst under jorda, men desto mer over. Mulig jorda var helt feil for dem. Vi sådde dem nemlig rett i ren posejord fra hagesenteret. Der faila vi forøvrig òg, for i vår leting etter torvfri plantejord (et kapittel for seg, men torv er altså i praksis en ikke-fornybar ressurs og uttak av torv er både ødeleggende for naturen lokalt og påvirker klimaet) falt vi for den som av en uforståelig grunn var merket økologisk, men som viste seg å være en torv-versting. Jeg har sendt mail til Debio, men ikke fått svar.

 

IMG_6965

Vi trodde halloween-feiringa var reddet da denne mektige planten klarte å fremkalle et premiegresskar av dimensjoner – på størrelse med en liten plomme – men det var brått forsvunnet. Om det ble offer for fugler, snegler eller bare rotnet bort, vet vi ikke…

bilde

Grøn er en fin farge, men ikke når det gjelder poteter. Det betyr nemlig at de har fått lys på seg, og da danner de giften solanin og blir uspiselige. Vi dyrket potetene under bioplast for å slippe å hyppe og luke, men det viste seg at den var av dårlig kvalitet og gikk i oppløsning i løpet av sesongen. Dermed slapp sola godt til, spesielt etter at alt potetriset bukket under for tørråte…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s