Godt for miljøet, helsa og lommeboka

IMG_6056

Dette er en klassiker. Som overskriften sier mange positivie effekter, den har stor effekt, og er aktuell for veldig mange:

Sykl eller gå! La bilen stå!

Jeg trenger vel egentlig ikke si mer, men når jeg først er i gang, kan jeg jo komme med noen betraktninger…

Transport står for ca. 31% av klimagassutslippene i Norge. For å få dem ned, finnes det hovedsaklig tre virkemidler:
1. Effektivisere eksisterende teknologi – dvs. bytte ut gamle bensinslukende biler med nye, mer effektive. (Imidlertid litt mer komplisert, i og med at de nye bilene må produseres, og dessuten ofte er tyngre og sterkere…)

2. Endre teknologi – f.eks el-bil, hydrogenmotor, osv. Men disse må også produseres, og energien må komme fra et sted – kanskje et kullkraftverk?

3. Reise mindre (med forurensende transportmiddel). Du kan f.eks gå eller sykle. Sykkelen må jo produseres den òg, men dette gir bagatellmessige utslipp sammenlignet med en bil!

Mange sliter med å klemme inn treningsøkter i en travel hverdag, og like mange trener ikke – eller sagt på en annen måte: er ikke like mye i aktivitet – som de burde eller ønsker, samtidig som de tilbringer masse tid hver dag i bil til og fra jobb. Resten av matematikken kan du gjøre selv.

Mange klager over dyr bensin og diesel, samtidig som de bruker bilen når de kunne syklet eller gått.

For å bli litt dypere: Når man sykler eller går, får man tid for seg selv og tid til sine egne tanker. Dette høres jo kanskje banalt og uviktig ut, men det er faktisk noe det blir mindre og mindre av i dagens samfunn. Det blir stadig lettere å fylle all ledig tid med informasjon og underholdning fra mobiltelefoner, nettbrett, datamskiner, osv. Den roen og tiden som trengs for å bare være seg selv og tenke egne tanker blir det mindre og mindre av.

Når man går eller sykler kommer man mye nærmere landskapet (enten det er midt i en storby, eller langt ute på landet) og kan bruke alle sansene til å ta inn omgivelsene. Når man traffikerer den samme ruta dag etter dag, blir det en fin måte å oppleve endringene gjennom årstidene – og i ulikt vær. Regn ser alltid verre ut innenfra enn det oppleves ute med de riktige klærne. Hugs alltid å bruke refleks og lys. Det er påbudt på samme måte som hjelm.

IMG_5728IMG_5952

 

 

 

 

 

Det er selvfølgelig ikke alle som kan la bilen stå i dag. Noen reiser fryktelig langt, og noen må på kryss og tvers med barnehage- og skol
eunger, osv. Men mange flere kunne og burde kjøre mindre! Dessuten er sykkelvogner en lur oppfinnelse, og jeg opplevde det som revolusjonerende å bytte ut ryggsekken (og dertil klam og svett rygg) med sykkelvesker.

Et siste poeng: Det er lurt å først ta en overordnet avgjørelse om å skulle sykle/gå hver dag. Hvis man bare tenker at man burde sykle/gå oftere, og lar avgjørelsen bli tatt fra dag til dag, er det veldig lett å velge bilen om man er litt trøtt, synes været ser utrygt ut (lykke til de som bor i Trondheim…), føler seg litt slapp eller lignende. Jeg har i hvert fall hjelp i å ha tatt en overordnet beslutning, og gjort det til en rutine å sykle uansett vær. Det skal ikke kimses av at det noen ganger er på grensen til forferdelig å skulle ut og sykle i regn og vind, og det hadde vært lett å velge bilen om jeg hadde skullet ta avgjørelsen der og da.

 

Du grønne glitrende adventstid, goddag!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s