Dumme gaver

IMG_6057Med fare for å virke i overkant moralistsisk, er dagens motto:

Unngå dumme gaver

Desember er en kjøpefest, og en stor del av dette er gavehandel. Vi kjøper stadig flere og større gaver, noe som egentlig er et paradoks, siden folk flest har flere og større ting enn før, og derfor ikke skulle har behov for enda flere og større ting. Det beste for miljøet er selvsagt å ikke gi hverandre gaver, eller man kan gi gaver som forandrer verden. Dessuten finnes det et vell av tips for alternative gaveforslag for den som søker: Kino-, teater- eller konsertbiletter, gavekort på tur, middag, osv. Her er en liste med 243 slike tips.

Men det er jo så hyggelig å gi gaver, å ha pakker under treet. Det er kos og tradisjon. Og rent bortsett fra at jeg selv synes det er den store julemedaljebaksiden å skulle finne på gaver til alskens familie og venner, liker jeg også best å gi en håndfast gave som kan ligge under treet. Men i dag har alle alt de trenger. Ønsker de seg noe, kjøper de det selv. Og der kommer dumme gaver inn i bildet:

Dumme gaver er de gavene du finner på bare for å finne på noe, og som mest sannsynlig ender opp langt inni et skap, i søpla, på neste loppemarked eller noe sånt. Jeg vil tro de fleste har fått (og gitt) opptil flere slike i sitt liv. Noe totalt unødvendig/ubrukelig kjøkkenutstyr, stygg pynt (avsender synes nok det var fint, men det hjelper jo ikke), en dings du hadde mer enn nok av fra før, osv.

Men de fleste har kanskje også opplevd å få en fantastisk gave de ikke visste at de ønsket seg før de åpnet den. Disse gavene er gjerne de beste både å gi og å få. Men giveren fornemmer det gjerne på forhånd, og det forutsetter at man kjenner mottakeren godt, noe som ofte ikke er tilfelle med de dumme gavene.

Så her er til slutt noen tips til deg som insisterer på å skulle gi en håndfast pakke, og samtidig vil unngå de dumme gavene:

 1. Gi ting du vet mottakeren ønsker seg. Spør og grav. Og som potensiell mottaker: Skriv en ønskeliste og del den villig vekk. Om ikke annet er det til hjelp når folk spør. Jeg er særs fornøyd med min egen metode, nemlig å ha et google-dokument som jeg redigerer når som helst gjennom hele året, og hvor som helst. Bare spør, så sender jeg den på mail.
 2. Gi spiselige/drikkbare ting. Men også her: Kjenn din mottaker. Ikke gi vin til avvholdsmannen og spekeskinke til en muslim. Dette er dessuten en fin anledning til å bruke litt penger på lokalmat og småskalaprodusenter, som gjerne har ekslusive produkt som er mer spennende enn mills leverpostein og norvegia.
  IMG_2575

  Fin gave: Storhenrikpøls fra Innerøya, kjøpt på bondens marked i Trondheim.

   

 3. Ikke stol blindt på egen smak. Det er ofte her man går i grøfta, enten det gjelder kjøkkenservice, klær eller pyntegjenstander. Ulike personer har gjerne totalt ulik smak. (NB – fornærmingspotensiale:) Jeg sliter f.eks. med å skjønne at noen kan synes det er fint med blinkende, mangefargede julelys, og ville nok bomme om jeg kjøpte pynt til dem – og omvendt.
 4. Om du likevel insisterer på å balansere på kanten av ovennevnte grøft, anbefaler jeg å gå til bruktmarkedet. Fretex, NMS gjenbruk m.fl. har mye fint (og «fint»), og ved å handle der bidrar du ikke til den økte ressursbruken som rammer både resten av verden og framtidige generasjoner.
 5. En annen kategori dumme gaver ofte havner innenfor er «kjekke kjøkkensaker», som det etter hvert finnes så mange av at kjøkkeninteriørarkitektene sliter med å få nok lagringsplass. Og i mange hjem blir mye stående ubrukt. Man trenger ikke både eggekoker, riskoker, brødbakemaskin, «kenwood», foodprosessor, stavmikser, miksmaster, smoothiemaskin, purrépresse, raklettsett, fondue-gryte, brødrister, toastjern, lappestekepanne, vaffeljern, krumkakejern, gorojern, kaffetrakter, presskanne, espressokanne og kapselkaffemaskin (og alt jeg ikke kom på i farten). Noen av disse er det kjekt å ha, men langt fra alle. Og mens noen sikkert holder gorojernet sitt som noe av det kjæreste de eier, vil det å gi det til andre være ensbetydende med å gi bort skrapjern. Se punkt 1.
 6. Spleis med andre. Ved å gå flere sammen, kan man ofte få gitt én ordentlig ting som blir satt pris på, i steden for at man får masse ræl fra ulike givere.

Så: Lykke til med julegavehandelen! Og til dere som får noen dumme gaver i år: Husk at tanken bak er god, og det er jo den som teller mest.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s