Spis maten din!

IMG_6134Det stunder mot jul, matens høytid. «Tenk på barna i Afrika» er et mantra mange har fått høre opp gjennom oppdragelsen, i betydningen «spis opp maten din!». Men hva hjelper det sultne sjeler andre steder om jeg spiser opp porsjonen min eller ikke?

Det har selvfølgelig ingen direkte effekt, men det er likevel en god tanke.
1. Det handler om etikk og moral, ikke bare mat i store eller for små mengder
2. Verdens befolkning trenger mer mat, mange sulter, mens vi KASTER STADIG MER MAT RETT I SØPLA!
matkast
Hvis du tar deg 15 sekunder til å tenke ordentlig på dét, innser du forhåpentligvis hvor forferdelig dette er. Grossister, matbutikker, EU-direktiver, m.fl. må ta sin del av skylda, men vi som forbrukere har også mye av ansvaret. Noe av det beste vi kan gjøre for å hjelpe på verdens matsituasjon er å spise maten vår. Her er noen tips på veien:
1. Ikke kjøp mer mat enn du trenger. Sjekk hva du har hjemme, så du ikke kjøper dobbelt (av ting med kort holdbarhet)
2. Ikke lag større porsjoner enn du spiser opp
3. Bruk restene! Middagsrester kan bli en prima lunsj. Noen synes det er uappetittelig å skulle gå løs på en «ekkel» rest, så det kan være lurt å tenke på det når du setter vekk matresten. Er du god på nr. 2, er ikke nr. 3 så viktig.
4. Baser matlagingen på det du har. Om du bruker mange ulike oppskrifter med mange spesielle ingredienser, vil det fort bli mye du ikke bruker opp. Og dessuten dyrt. Om du ikke følger oppskriften slavisk, kan du ofte finne noen gode substitutter blant varer du allerede har.
5. Ikke kast mat straks de er «utgått på dato». De fleste matvarer er gode leenge etter! Spesielt om de er åpna, og lagret som de skal. Bruk tunga og nesa! Dessuten: følger du 1-4, trenger du ikke nr. 5…

Ser her for flere tips.

Til slutt litt visdom fra min mormor. Mange har nok et anstrengt forhold til dette å spise opp maten sin fra de var små, og ble kjeftet på og tvunget til å spise opp! Momo hadde regelen «Du skal alltid spise opp maten din», og var svært nøye med skraping av tallerkenen, men hun hadde også to unntak:
1. Grøt. Når man spiser grøt kan man plutselig bli så mett at grøten bare vokser i munnen, og det er uråd å få ned mer.
2. Hvis du ikke har forsynt deg selv. Hvis du ikke har ansvaret for størrelsen på porsjonen, skal du også slippe å ta ansvaret med å spise den opp.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s