Herotozero #2: Lausvekt

I november har eg som prosjekt å sjekke innom Zero Waste-livsstilen for å sjå om dette er noko som går an å leve etter eller i alle fall strebe mot også på landsbygda. Eg har kalla prosjektet #herotozero, og eg vil skrive litt om dei ulike opp- og nedturane her.

I går var vi til Førde på overtidskontroll (alt fint, berre venting gjenstår). Og sidan vi fyrst var i «byen» så nytta vi høvet til å teste ut dei nyleg sydde handlenetta våre! Eg fekk ein rest med blondegardinstoff frå bestemor mi, og av det har eg sydd eitt stort og to små handlenett med snor til å stramme. Slike har eg fått tips om mange stader, sidan dei er så lette at dei ikkje utgjer ein stor sum på vekta i kassa og sidan dei er gjennomsiktige.

img_7591

Førde har nemleg noko så urbant som ein innvandrarbutikk! Best Asia Mat, sjølvsagt like ved Best-stasjonen i sentrum. Eg hadde aldri vore der før, så vi visste ikkje kva vi ville finne, men hadde med oss ein del handlenett og håpa å i alle fall finne litt ferske grønsaker, kvitlauk og chili.

Det heile enda med å verte dagens høgdepunkt, noko som er ganske godt gjort sidan vi også hadde vore på ultralyd, som omlag er det stasaste som finst! Ikkje berre hadde Best Asia Mat både kvitlauk og chili og mykje anna i lausvekt, dei hadde også tokilosposar med alle moglege bønner! Rett nok ikkje i lausvekt, men det er GANSKE mykje mindre avfall kring ein tokilossekk enn kring ei pakning med 300 gram, tenkjer no eg. Sjølv om det var plast. Bur ein i distriktet så må ein kompromisse litt.

Og så! Like ved kassa fann eg sjølve rosina i pølsa, som fekk meg til å danse ein liten gledesdans der eg sto; nemleg VALNØTTER OG MANDLAR I LAUSVEKT!!! Valnøttboksen som du får kjøpt på Coopen er ein av emballasjeverstingane, sidan sjølve boksen både er plast, papp og metall som ikkje går an å skilje frå kvarandre og dermed må i restavfall. Og så valnøtter som ER SÅ GODT!!! (kan hende er dette ei graviddille som kjem til å gå over med ein gong ungen er ute…) Eg hadde eigentleg forsona meg med at eg ikkje ville kjøpe valnøtter meir, på grunn av standardpakken, men no fylte eg opp handlenetta med nesten ein kilo av kvar nøtt og dansa (i den grad blåkvalar kan danse) lukkeleg ut av butikken!

 

fil_007

(K)valnøtter og mandlar, lukka i nøtteform.

Og her er heile utbyttet:

fil_000

Nøtter, jalapenos og vanlege chiliar, kvitlauk i store kvanta (rett nok i plastemballasje, men), samt daal, to typar kvite bønner og kikerter, alle i tokilosposar.

Vel heime var eg litt ergeleg over at eg ikkje hadde store nok glaskrukker til å tøme alle bønnene over på slik som alle hardcore Zero-Wastarar har, og som ser så fint ut i hyllene. Men no har eg ført dette opp på ønskelista til jul, så til då får bønnene klare seg litt lenger i plasten sin.

Chilien har eg lagt til tørk i omnen, og skal henge på snor når dei er ferdige med grovtørken, og jalapenoen har eg lagt i saltlake til fermentering.

 

Det syner seg at lukka også kan kome i form av valnøtter i eit blondenett.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s